söndag 3 maj 2009

Fyllda auberginer med klyftpotatis


Idag kände vi oss grymt pretto och vuxna, så det blev mat som tog tid och var lite ambitiös. Det var dyrt med quornfärs, så vi köpte torkad sojafärs som vi förvällde och fyllde auberginerna med. Vi hittade en burk ajvar längst in i skafferiet, som fick agera smaksättare.
Innanmätet på auberginerna stektes upp och blandades med den överblivna sojafärsen. Det blir förmodligen lunch någon dag i veckan.

Fyllda auberginer med sojafärs (2 portioner)
En aubergine
125 gram torkad sojafärs (räcker nog med hälften, den sväller!)
En buljongtärning
Ajvar
Kinesisk soya (och alla andra smaksättare du har hemma)
Persiljesmör (upphittat utanför kassorna på PrisXtra)
Riven ost

Dela auberginen på tvären och gröp ur den med en kniv. Det är lite pilligt.
Förväll sojafärsen i rikligt med buljong. Det tog ca 3 minuter men varierar med olika märken. Häll av vattnet i ett durkslag och pressa så att det rinner ur ordentligt. Stek sojafärsen i lite olja.
Blanda i ajvar, soya, salt, peppar och lite annat vad du har hemma.
Fyll de urgröpta auberginerna med sojafärsen
Lägg lite persiljesmör och riven ost överst, och släng in dem ovanpå klyftpotatisen i ugnen i ca 10 minuter.

Klyftpotatis (2 portioner)
6 potatisar
Olja
Två vitlöksklyftor
Salt, peppar, kött- och grillkrydda, oregano etc.

Tvätta potatisen. Skär den i klyftor med skalet kvar på. Lägg på en oljad plåt. Pressa över vitlöksklyftorna, och strö över diverse kryddor.
200 grader ugn, i cirka 30 minuter.

Serverades med vitkål som vi hade i kylen, en påse bearnaisesås som vi hittade i skafferiet, och lite ajvar som blev över.

Tidsåtgång: Drygt 60 minuter
Beräknat cirkapris: 30kr/portion
Det blev dock över sojafärs och aubergine som kan bli en bra lunch ihop med lite pasta.

Billigt: ++
Lättlagat
: +++
Gott: +++

Omdömet "Gott" kan vara lite missvisande, i och med att Anneli inte tyckte så bra om sojafärsen. Kanske är godare med quorn, men det är dyrt.

2 kommentarer:

  1. Kul blogg! =) Jättebra med betygen och portionspriset... Ni kanske skulle kunna ha med tidsåtgång också?

    SvaraRadera
  2. Tack Nina för det goda tipset! :)! Vi skall ta det i beräkningen (även fast det torde vara den svåraste att få med eftersom man vanligtvis kan minnas vad man hade i men ofta har dålig tidsuppfattning :P)

    SvaraRadera