torsdag 28 maj 2009

Årets första färskpotatis med champinjoner


PrisXtra vid Mariatorget är bra grejer. Den här veckan säljer de svensk färskpotatis för 4,50kr/kilo. Självklart har vi köpt ett par kilo och passar på att äta det då.

Färskpotatissäsong är lite som grillsäsong, eftersom de ligger samtidigt. Det känns som att det givna valet att äta till färskpotatis är typ... grillad fläskkarré. Sedan så att jag dels kommer från en familj där mamma inte tycker om kött, varpå jag har växt upp i tron att allt sådant är jättedyrt, och dels inte äter fläskkarré, gör att jag fick ta och hitta någonting annat som är gott och fungerar bra till färskpotatis.
Det blev färska, smörstekta champinjoner. Och en riktigt god crème fraîche-sås till. Vi funderade på att ha champinjonerna för sig och kall sås bredvid, men jag tror att det blev godare såhär. Riktigt underbart läckert!

Färskpotatis och sås med champinjoner (3 portioner)
ca 750 gram färskpotatis
10 medelstora champinjoner
En burk lätt-crème fraîche
Två rejäla nävar haricots verts
En rejäl klick smör
En buljongtärning
Två klyftor vitlök
Svartpeppar, timjan och en skvätt soja.

Skrubba färskpotatisen och koka den. Gör såsen under tiden.
Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek dem i smöret. Förväll dem lite så att de komprimeras, blir goda, och det blir lite trevligt svampspad i stekpannan. Tillsätt crème fraîche, fyll den tomma burken till ungefär hälften med vatten, och häll i det också. Puttra upp. Pressa i vitlöken, smula i buljong och krydda gott. Lägg i bönorna och låt värmas under lock en stund. Haricots verts ska inte vara i pannan för länge, bara så att de blir genomtinade (jag använde frysta), annars blir de mjuka och trista. Låt såsen puttra medan potatisen kokar färdigt. Klart!

Beräknat cirkapris: 13 kr/portion
Tidsåtgång: ca 30 minuter

Billigt: +++
Lättlagat
: +++
Gott: +++++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar