söndag 3 maj 2009

Potatissoppa med svamp

Häromdagen ville vi lyxa till det och lagade den här soppan på färska champinjoner. Det finns inte färska kantareller såhär års, så det fick bli konserverade. Vi hittade en påse ekologisk timjan på IKEA som fick åka ned i grytan, havregrädden kan man däremot ersätta med mjölk, vispgrädde, eller inget alls.

Vi gör rätt stora kok av den här soppan, som sedan får bo i kylskåpet i någon vecka tills den är slut. Det här koket räckte till lunch för två personer i tre dagar.

Potatissoppa med svamp (6 portioner)
ca 1 kg potatis
ca 300-400 g champinjoner (gärna färska)
2 gula lökar
en burk kantareller
3dl havregrädde
5 tärningar grönsaksbuljong
2,5 l vatten
ca 2,5 dl torkade röda linser
svartpeppar, salt, och timjan efter smak

Skär potatis, svamp och lök i lagom stora bitar (det ska vara lite tugg i dem). Stek bitarna i lite olja i en stor kastrull i ett par minuter. Salta och peppra.
Häll på vattnet och i med buljongtärningarna. Låt koka på låg värme i ~20 minuter. Häll i linserna. Låt koka i ~10 minuter till.
I med havregrädden, smaka av med salt, peppar och timjan.

Det går bra att koka soppan ännu längre, om man känner för det. Men linserna ska inte ha mer än tio minuter, annars blir de sönderkokta och äckliga.

Tidsåtgång: ca 50 minuter
Beräknat cirkapris: ca 10kr/portion

Billigt: ++++
Lättlagat: +++
Gott
: ++++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar