torsdag 7 maj 2009

Krämig linsgryta med stekt potatis

Den här grytan slängde jag på hastigt och lustigt när Anneli var på väg hem eftersom vi båda var hungriga och affärerna var stängda. Det fick bli vad vi hade hemma.

Krämig linsgryta med stekt potatis (4 portioner)
Ett kilo potatis
2,5 dl röda linser
500 ml passerade tomater
3-4 dl vatten
ca 1,5 dl matgrädde (omnom, men kan säkert bytas ut mot mjölk av den nyttige)
En gul lök
Två vitlöksklyftor
Två buljongtärningar
Matfett, salt, peppar, soja, kryddor efter smak

Hacka potatis och lök. Fräs löken i kastrullen i lite fett. Häll ner potatisen i en fettad stekpanna, salta och peppra. Häll de passerade tomaterna i grytan och när det börjar koka linser, vatten och hälften av grädden. Låt koka på svag värme i ett par minuter och häll därefter på vitlök, en av buljongtärningarna, den pressade vitlöken och kryddorna som du själv väljer. Häll också på resten av grädden. Smula sedan ned den andra buljongtärningen i potatisstekpannan. Låt koka tio-femton minuter.

Tidsåtgång: ca 35 minuter
Beräknat cirkapris: ca 7:50

Billigt: +++++
Lättlagat: +++
Gott: ++++

Sjukt billigt och förvånansvärt gott (antagligen tack vare grädden ;) ). Det blev så billigt eftersom linserna var vår huvudingrediens, och ett kilo linser kostar tji och ingenting. Kan man tänka sig att äta linser kan man pimpa en sås nästan på alla möjliga sätt med svamp, grädde, dyra grönsaker etc. utan att det blir så särskilt dyrt, jämfört med om vi skulle köpt t. ex någon quornprodukt; då skulle vi ju varit uppe i 15 spänn/portion bara för quornen. Potatis är förövrigt också en bra grej, eftersom det tillfredställer allas vårat behov av att bita i saker och inte känna att sakerna mest slinker ner i halsen. Jag gjorde mina råstekta potatisar lite "al dente", om uttrycket tillåts, eftersom det blir lite extra hårt och inte mindre gott (enligt mig). Eftersom jag lagade fyra portioner har vi kvar till lunch och det är svårt att laga till något med en halvliter tomatsås som bara räcker till två .

1 kommentar:

  1. Mmm! Jag behöver bli seriöst bättre på att använda linser.

    SvaraRadera