torsdag 2 juli 2009

Pastagratäng med ädelost och spenat

När jag var i Berlin så bodde vi granne med ett litet billigt ställe som sålde pizza och pasta, och var öppet sent. Där njöt jag flera gånger av pasta med gorgonzola och spenat eller broccoli i gräddsås. Det var gott, så igår kände jag att jag var sugen på någonting liknande.
Gräddsås är inte bra för viktväktandet, så det fick bli lättmjölk som bas i den här pastagratängen. Kikärtorna är som vanligt med för matigheten och proteinernas skull.

Pastagratäng med ädelost och spenat (3-4 portioner)
500 gram fusilli eller penne
500ml lättmjölk
Nästan en deciliter vetemjöl
En bit ädelost (vår var grönmögel och light, 17%)
200 gram spenat
En burk kikärtor
Buljongtärning
Riven ost
Salt, peppar och kryddor efter smak

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan bak på spisen medan du gör ostsåsen.
Värm upp en halvliter lättmjölk i en kastrull. Red den genom att vispa ut vetemjölet i små portioner. Smula ner buljongtärningen, alltihopa under omrörning. När mjölken börjar koka tar du den av plattan och smular ner osten, som sedan får smälta under lite snäll omrörning. Krydda och smaka av.
Häll av pastan, och fördela den i en ugnssäker form. Ha i spenaten (det gör inget om den är djupfryst) och kikärtorna och rör om. Häll över ostsåsen och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i 30 minuter.

Beräknat cirkapris: 17kr/portion
Tidsåtgång: 50 minuter

Billigt: +++
Lättlagat: +++
Gott: +++
Åter igen går våra åsikter om gott isär. Thendia tyckte att det här var värt en fyra och Anneli var mera skeptisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar