onsdag 1 juli 2009

Goda drinkar en varm sommardag

Det kan väl inte ha undgått någon att det är allmänt varmt och otäckt ute just nu. Igår satt vi på balkongen i Flempan mest hela dagen och tyckte att det var alldeles för varmt. Men det blev god mat och dryck i alla fall. Goda drinkar en varm sommardag.

Iste med mynta (1 liter)
En liter vatten
En näve myntablad (vi använde torkade men det lär ju gå minst lika bra med färska)
Två matskedar socker

Koka vatten och myntablad i en kastrull på spisen. Det passar bra att göra det så även om man har vattenkokare eftersom bladen behöver dra rätt länge och man kan ta av vattnet från plattan innan det blir riktigt kokhett. Rör ner sockret och låt det stå svalt en stund. Myntan blir inte besk om den får ligga i länge, så det behöver man i alla fall inte vara orolig för. Sila upp teet i en kastrull eller kanna. Låt stå i kylskåpet tills det är kallt. Servera med isbitar, kanske lite citronskivor och färska myntablad efter tillgång.

Beräknat cirkapris: 2kr/glas
Tidsåtgång: 60-70 minuter

Billigt: +++++
Lättlagat: ++++
Gott: +++

Det råder delade meningar om huruvida det här var gott. Anneli tyckte mycket om det och Thendia gillade inte alls myntasmaken kall.

Dagens andra drink är alkoholhaltig, men det märks nästan inte alls eftersom amaretto (vol 28%) smakar precis som mandelmassa. Tidigare har vi gjort den med vaniljvodka, amaretto och mjölk när det var fest. Idag var det mest trevligt godis.

Amarettomilkshake med krossad mandel (2 glas)
400 gram vaniljglass
1dl mjölk
1dl Amaretto di saronno
15-20 sötmandlar

Häll glass och amaretto i en mixer. Häll försiktigt på mjölk för att få lagom konsistens på det. Mixa.
Skålla sötmandeln och skala den. Hacka den fint med kniv på skärbräda, eller pröva lyckan med att ha ned den direkt i mixern (funkar nog olika bra beroende på mixern men jag rekommenderar nästan handhackning). Mixa ned mandeln i resten av milkshaken.
Servera i små fina glas med sugrör och valfri trevlig dekoration.

Beräknat cirkapris: 25kr/drink (förutsatt att amaretton inhandlas på systembolaget - betydligt mindre om den är ett finlandsfärjefynd)
Tidsåtgång: 10 minuter

Billigt: +++
Lättlagat: ++++
Gott: ++++

3 kommentarer:

  1. Bra tips med myntatéet! Min myntaplanta växer som ogräs i det här vädret så det ska jag testa :)

    SvaraRadera
  2. Åh, jag vill också ha en myntaplanta! Tala om ifall det blev bra med färsk mynta sen :)

    SvaraRadera
  3. Fins den deruppe? Jag plockade mynta i Aquitaine f f g 2005!

    SvaraRadera