tisdag 31 juli 2012

Sojafärssås deluxe

Den här såsen slängde jag också ihop på landet, fritt efter en variant som Erland gjorde till lunch. Den kräver lite att man besöker medelklassföräldrar eller friluftsälskande vänner, för att få tillgång till några av de vanligtvis dyra, men högst centrala ingredienserna.

Lyxig sojafärssås (6 portioner)
Ett litet paket torkad sojafärs (ungefär 200 gram skulle jag tro)
En grabbnäve torkade trattkantareller
Två buljongtärningar
Kinesisk soja
En burk krossade tomater
En gul lök
Två klyftor vitlök
Ett litet glas rödvin
Salt och peppar
Några lagerblad

Börja med att förvälla sojafärsen och trattkantarellerna i en kastrull med kokande vatten och buljongtärning. De får gärna stå där uppåt en tio minuter så att de blir mjuka. Krydda ordentligt. Under tiden finhackar du lök och vitlök.

Häll av sojafärsen i en sil och pressa ur vattnet ordentligt. Fräs upp lök, vitlök och sojafärsblandningen i lite olja i en varm stekpanna. Häll över ordentligt med soja så att den får färg. Slå över tomatkross, rödvin, buljong och lagerblad och dra ner värmen på ettan. Låt det puttra ihop sig ordentligt i en halvtimme eller så, smaka av med salt och peppar. Eventuellt kan det behövas någon tesked socker för att neutralisera allt det sura.

Serveras med pasta och sallad. Nom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar