tisdag 31 juli 2012

Hare Krishnagryta

Det här receptet lagar vi ibland på landet och är så löjligt gott att man bara vill fortsätta okynnesäta det i mängder. Bra festmat. Jag minns inte exakt några mått på det, sist tror jag att vi lagade åt en tio personer eller så. Men principen är inte så svår (lite många steg dock) och resultatet är fantastiskt.

Hare Krishnagryta (storkok)
En aubergine
Ett gäng potatisar
En halv påse frysta gröna ärtor
En stor näve sötmandel
Mycket mjölkfritt margarin
3-4 dl havregrädde
Goda kryddor, typ spiskummin, chiliflingor, garam masala, kardemumma
Kanelstång

Förberedelser: Skala potatisen. Tärna potatis och aubergine i kuber (ca 2x2cm). Rulla auberginen i salt och lägg den på hushållspapper så att den släpper vätska.

Så är det dags för grytan. Börja med att smälta en rejäl klick margarin i stor gryta. Släng i generöst med alla kryddorna och låt dem fräsa med så att det börjar dofta gott om dem. I med potatis och aubergine och fräs dem i kryddorna. Auberginen ska bli mjuk och god.

Slå på vatten så att det precis täcker potatisen. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk.
Under tiden passar du på att skålla och rosta mandlar. Skålla dem gör man genom att lägga dem i kokande vatten en stund och sedan trycka ut dem ur skalen. Rosta gör man genom att lägga dem i en torr stekpanna så att de får lite färg.

När potatisen är mjuk häller man på havregrädden och smakar av grytan. Den ska vara kryddig men inte för stark, och lite söt. Precis före servering slänger man i de gröna ärtorna (så att de inte blir mjuka och otäcka) och den rostade sötmandeln.

Serveras t.ex. med basmatiris, papadam och raita

Tidsåtgång: 45-50 minuter
Cirkapris: Ingen aning, inte jättedyrt

Billigt: ?
Lättlagat: ++
Gott: +++++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar